کافئين « Caffeine » مادهاي است که در مواد مصرفي روزانه ما وجود دارد و اثرات مختلفي روي بدن ما ميگذارد از قبيل : افزايش هوشياري ، کاهش خستگي و بهبود تمرکز .
در حقيقت ، بيشترين مصرف کافئين « Caffeine » در جهان مربوط به صنايع دارويي ميباشد اما از آنجايي که مصرف آن در جهان به طور گستردهاي وجود دارد ، ما در اين مقاله علمي قصد داريم حقايقي جالب و شنيدني در مورد اين ماده به شما ارائه دهيم و به برخي سوء تفاهمات پاسخ دهيم و در مورد آنها شفاف سازي کنيم . در ادامه با قهوه ايليا همراه باشيد .
شايد نخستين سوالي که راجع به اين ماده به ذهن شما ميرسد اين باشد که کافئين « Caffeine » چيست و ساختار آن چگونه است ؟ سازمان جهاني غذا و دارو ( FDA ) کافئين را ، هم به عنوان يک دارو و هم يک ماده غذايي اعتياد آور ( در صورت مصرف زياد ) معرفي کرده است . کافئين در نسخههاي دارويي ، بعنوان دارويي براي رفع خستگي ، خواب آلودگي و همچنين کمک به اثرات درد ناشي از مصرف برخي داروها تجويز ميشود .
فرمول شيميايي کافئين C8H10N4O2 است و متعلق به يک گروه از داروها بنام ” تحريک کنندههاي سيستم اعصاب مرکزي ” ميباشد و ميتواند به ترميم مشکلات عصبي و ذهني کمک کند.
در آمريکا ، بيشتر از 90 درصد افراد بالغ بطور منظم کافئين مصرف ميکنند يعني بطور ميانگين بيشتر از 200 ميلي گرم در روز .
کافئين بطور طبيعي در برگ ، دانه و يا ميوهي بيشتر از 60 گونهي گياهي در جهان يافت ميشود که برخي از آنها شامل موارد زير ميباشد :
Caffeine بعنوان يک محافظ براي گياهان عمل ميکند و اتي را که قصد تغذيه از اين گياهان دارند را از بين ميبرد .
کافئين ، تنها از ويژگيهاي چاي ، قهوه و شکلات نيست و ميتواند به انواع ژله ها ، کلوچه ها ، شربت و شيره ، آب و ترکيبات بيشتري نيز اضافه شود . در مورد ضررهاي احتمالي ” کافئين اضافه شده ” براي بدن ، سازمان جهاني غذا و دارو ( FDA ) تحقيقاتي را بخصوص بر روي کودکان و نوجوانان انجام داده است که نتيجه اين تحقيق ، امن بودن آن را نشان ميدهد.
” نوشيدني هاي انرژي زا ” بعنوان ماده ديگري که حاوي Caffeine هستند امروزه بطور گسترده اي در تجارت کاربرد دارد که اکثرا توسط جوانان استفاده ميشود .
کافئين حتي به عنوان يک محرک به نوعي از شيريني بنام مارشمالو ، تخمه آفتابگردان و ديگر عصرانههاي سبک نيز اضافه ميشود .
به منظور سلامتي افراد بالغ ، سازمان جهاني غذا و دارو ( FDA ) مقدار 400 ميلي گرم کافئين ( حدود 4 يا 5 فنجان قهوه در روز ) را توصيه کرده است ، اين مقدار به عنوان مقداري که اثرات جانبي منفي و خطرناک ندارد تعيين شده است .
مقدار Caffeine موجود در غذاها و نوشيدنيهاي رايج ، به شرح زير است :
قهوه دمي : 102 تا 200 ميلي گرم به ازاي هر فنجان
قهوه فوري : 27 تا 173 ميلي گرم به ازاي هر فنجان
قهوه بدون کافئين : 3 تا 12 ميلي گرم به ازاي هر فنجان
چاي دمي به روش آمريکايي : 40 تا 120 ميلي گرم به ازاي هر فنجان
چاي دمي وارداتي : 25 تا 110 ميلي گرم به ازاي هر فنجان
چاي فوري : 28 ميلي گرم به ازاي هر فنجان
چاي سرد کنسرو شده : 22 تا 36 ميلي گرم به ازاي 360 ميلي ليتر از اين چاي
نوشابه : 36 تا 71 ميلي گرم به ازاي 360 ميلي ليتر نوشابه
نوشابه بدون کافئين : 0 تا 12 ميلي گرم به ازاي 360 ميلي ليتر نوشابه بدون کافئين
کاکائو : 3 تا 13 ميلي گرم به ازاي هر فنجان
شکلات شيري : 3 تا 6 ميلي گرم به ازاي 30 ميلي ليتر نوشيدني از اين شکلات
شکلات تلخ : 25 ميلي گرم به ازاي 30 ميلي ليتر نوشيدني از اين شکلات
اگرچه کافئين به عنوان يک نوشيدني و يا دارو مصرف ميشود ، اما بر روي کارکرد بدن و مغز تاثيرگذار است. Caffeine پس از گذشت چيزي حدود 45 دقيقه از طريق خون و بافتهاي بدن جذب ميشود . از نظر مولکولي کافئين شبيه به Adenosine ( آدنوزين يک ماده شيميايي است که در تمامي سلولهاي بدن وجود دارد ) ميباشد . در مغز انسان adenosine به عنوان سيستم عصب مرکزي ، عامل کاهش دهندهي فعاليتهاي بدني است . در شرايط معمولي آدنوزين با کاهش فعاليت سيستم عصبي ، خواب را تشديد ميکند و فعاليت بدن را کاهش ميدهد. آدنوزين همچنين بخاطر افزايش جذب اکسيژن در طول مدت زمان خوابيدن ، از بزرگ شدن رگهاي خوني درون مغز جلوگيري ميکند . در هنگام بيداري سطح آدنوزين در مغز ، هر 1 ساعت يکبار افزايش پيدا ميکند .
عملکرد Caffeine در سلولهاي بدن مانند adenosine ميباشد .
برخلاف آدنوزين ، کافئين کارايي سلولها را کاهش نميدهد و در واقع به مبارزه با گيرايي آدنوزين ميپردازد و در نتيجه به جاي کاهش فعاليت سلولها ، سرعت عملکرد آنها افزايش پيدا ميکند ، به همين دليل است که پس از مصرف کافئين حس هشياري و شادابي بدن افزايش پيدا ميکند .
درباره این سایت